AKTIVITETER

2024

I Etterspørsel etter norske lagertjenesterUndersøke hvordan politiske rammebetingelser og sosial aksept påvirker etterspørselen etter norske CCS lagringstjenester (Northern Lights) i Storbritannia, Tyskland og Nederland. Undersøkelsen vil bygge på en analyse av:

(1) endringer av rammebetingelser for CCS i de tre landene over tid, herunder relevante lover og reguleringer, støtteordninger, strategier og satsninger, samt politikk for forskning og utvikling

(2) endringer i sosial aksept for CCS i de tre landene

(3) endringer i tilgangen til og kostandene for bruk av lagringstjenester for CCS.

Data for studien vil være offentlig tilgjengelig informasjon (lover, regelverk, regjeringsmeldinger og -strategier, etc.) og informantintervjuer med beslutningstakere og eksperter, samt sekundærlitteratur, spesielt undersøkelser og nyhetskilder som viser (endringer i) sosial aksept for CCS.

II Konkurranse om lagertjenester

Drøfte konkurranseforhold i et marked der det er flere aktører som tilbyr lagring av CO2. Analysere hvordan FoU, industriell læring og stordriftsfordeler kan påvirke de strategiske investeringene i CCS-verdikjeden.

III Konkurranse mellom grønn og blå hydrogen

Analysere, både teoretisk og empirisk, konkurransen mellom grønn og blå hydrogen. Her vil det bli tatt hensyn til teknologiske kjennetegn ved produksjon av grønn og blå hydrogen. Vi vil spesielt skille mellom at (i) naturgass transformeres til blått hydrogen i nærheten av der utvinningen av naturgass finner sted og hydrogenet blir deretter fraktet til hydrogenkundene, og (ii) naturgass transporteres frem til nærhetene av hydrogenkundene og naturgassen blir der transformert til hydrogen, før hydrogenet blir distribuert til hydrogenkundene. Vi skiller også mellom utfall som er det samfunnsøkonomisk mest gunstige og markedsutfall.

IV  CCS og ressursforvaltning

Diskutere hva som er god ressursforvaltning og integrert planlegging av CCS-aktiviteter på norsk sokkel, primært ut fra et juridisk perspektiv.

V Regulering av hydrogenmarkedet

Undersøke lovtekniske forhold rundt regulering av hydrogen. Aktiviteten tar utgangpunkt i de pågående forhandlingene rundt EUs nye hydrogen- og avkarboniseringspakke for gassmarkedet, men vil også behandle eksempler på nasjonal lovgivning.

 

Seminar DEVICE

Internt prosjektseminar om teknologier og kostnader knyttet til CCS og hydrogen

2024 april 11
Program med presentasjoner

2022 april 8
Program med presentasjoner

Publisert 6. mars 2023 13:47 - Sist endret 17. apr. 2024 11:23